Mapa web
Youtube
Instagram
Campus UNED

TRIBUNA

7 de junio de 2023

Reflexións sobre cosos, tendidos e areas na UNED*

Os pasados 28 e 29 de abril desenvolvéronse de forma presencial as sesións correspondentes á Práctica de análise e valoración organoléptica de aceites e de Clausura do Curso de Iniciación á Olivicultura, celebrado na Aula de UNED Ourense na Rúa entre novembro de 2022 e abril de 2023. O paso dos días facilitou a reflexión e motivou a redacción destas notas que de forma extemporánea preséntanse agora, pois doutro xeito non se percibiría coa obxectividade e ausencia de emotividade propias da inmediatez e proximidade. En ambas as sesións quedou patente a aptitude dos participantes pola converxencia analítica e valorativa dos aceites concorrentes, Abril, Aceiroga, Ouro de Quiroga e Val de Quiroga, e nas formulacións sobre cuestións tecnolóxicas, agronómicas e bioxeográficas como poda, control de pragas, maduración... todos eles expuxeron de forma espontánea ou inducida ós participantes. Noutra orde, a concorrencia académica de participantes de amplo espectro formativo, profesional e de intereses permitiu achegar e dar a coñecer formas propias de abordar, praxes e formulacións interpretativas de cada un, derivando de todo iso un enriquecemento recíproco que permite superar as formulacións aillacionistas e confrontantes expostas por Miguel Ángel Sabadell en "A trastienda da Ciencia" no 2020. 

Todo iso, e a modo de reválida quedou escenificado na sesión de clausura onde os concorrentes experimentaron e verbalizaron comprensivamente os efectos dos aceites sobre diversas viandas, aceites, froito do facer de innovadores e emprendedores que nos seus diversos segmentos levaron a cabo con carácter emerxente e pioneiro para a comunidade en sentido amplo. 

Un eloxio, pois, á UNED que deseñou o couso, o tendido e a area na que foi e seguirá sendo a escenificación e intercambio de experiencias e formulación multisectoriais e por riba co estímulo que supón o recoñecemento académico.

José Espinosa Sánchez é biólogo e docente no curso de olivicultura de UNED Ourense.

UNED Ourense

Comunicación

Carretera de Vigo Torres do Pino  s/n Baixo 32001 Ourense - . Tel. 988371444 info@ourense.uned.es